Almanya'nın en büyük telefon dolandırıcıları yakalandı

Almanya'nın en büyük telefon dolandırıcıları yakalandı

Almanya ve çeşitli Balkan ülkelerinden müfettişler, Avrupa çapında geniş bir telefon dolandırıcılığı ağını çökertti. 6.000'den fazla vakada toplam 10 milyon Euro'luk kayıp önlendi.

Baden-Württemberg'den soruşturma makamları, Avrupa'nın en büyük çağrı merkezi dolandırıcılığını başarıyla ortaya çıkardı.

Baden-Württemberg Siber Suçlar Merkezi öncülüğünde Alman ve uluslararası polis ve adli makamlar 18 Nisan 2024 tarihinde Balkanlar ve Lübnan'da gerçekleştirdikleri geniş çaplı aramalarda 12 çağrı merkezini çökertmiş ve 20 kişiyi tutuklamıştı.

Baden-Württemberg, Bavyera ve Saksonya eyaletlerinden polis memurları, BKA ve yerel polis birimleriyle birlikte Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Lübnan ve Sırbistan'daki ev ve işyerleri aynı anda aradı. Diğer şeylerin yanı sıra, Novi Pazar (Sırbistan) kasabasında faaliyette olan bir çağrı merkezi bulundu. Buradaki çalışanlar geçici olarak tutuklandı. Belgelere el konuldu.

KOD ADI "PANDORA"

Telefon dolandırıcılarına yönelik mega saldırı, Lahey'deki Europol merkezinden “Pandora” kod adı altında koordine edildi.

Dikkatli bir banka çalışanı aralık 2023'te 100.000 Euro'yu aşan bir dolandırıcılığı engellemiş ve müfettişlerin dikkatini dolandırıcı grubuna çekmişti.

Profesyonel olarak organize olmuş suçluların telefon numaralarının çok kısa bir süre içinde on binden fazla dolandırıcılık vakasında merkezi bir rol oynadığı kısa sürede anlaşıldı. Bu nedenle Aralık 2023'te Baden-Württemberg Eyaleti Kriminal Soruşturma Dairesi, Bavyera, Saksonya ve Berlin eyaletlerinden polis yetkililerinin de dahil olduğu bir soruşturma ekibi kurdu.

Çağrı merkezi temsilcileri telefonda finansal ürünler, özellikle de bitcoin satmaya çalıştılar. Temas, çevrimiçi ticaret platformları da dahil olmak üzere aylarca sürdürüldü. Ta ki dolandırıcılar kurbanların varlıklarını çalana kadar.

Dolandırıcıl ulusal çapta örgütlenmişlerdi. Bosna borç tahsilatından sorumluydu. Arnavutluk ise yatırım dolandırıcılığı konusunu üstlenmişti. Lübnan ise ön ödemeli kart dolandırıcılığından sorumluydu.

ARTI49
Fotoğraf: europol

HABERE YORUM KAT